• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Avokado Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir? 2022

Avokado Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir? 2022

Her derde deva olan ve ülkemizde de sık bir biçimde tüketilen Avakado, yağı ile de son derece meşhurdur. Mutfaktan, cilt bakımına kadar pek çok alanda kullanılan Avakado yağının faydaları da saymakla bitmez niteliktedir. Pek çok sağlık problemine de son derece iyi gelen Avakado yağının faydaları nelerdir, zararları nelerdir, nerelerde yetişir, ne işe yarar, maskesi nasıl uyguların, yağı nasıl elde edilir gelin hep beraber inceleyelim.

Avakado Yağı Nedir?

Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de pek çok insan tarafından tüketilen Avakado meyvesinin hem kendisinin hem de yağının faydaları saymakla bitmez niteliktedir. Güzel bir aromaya sahip olan bu şifalı meyvenin tropikal bir meyve olduğu bilinmekle beraber sıcak iklimli bölgelerde yetiştiği de bilinmekte. Türkiye’de de Akdeniz bölgesinde yetişen Avakado, oldukça rağbet gören bir meyvedir. Son derece besleyici ve yararlı olan Avakado’nun yağı da pek çok hastalığa şifa olur niteliktedir.

Avakado yağı bünyesinde yüksek miktarda vitamin ve mineral içerir. Bu vitamin ve minerallerde bireylerin vücut sağlığına son derece fayda sağlamakta. Avakado yağının cilt, saç ve çeşitli rahatsızlıklara inanılmaz fayda sağladığı da yadsınamaz bir durumdur. Avakado yağı son derece az miktarda doymuş yağ asidi içerir ve bünyesinde karbonhidrat oranı da sıfırdır. Kozmetik ürünlerde de bolca kullanılan Avakado yağı, düşük oranda asit ve oksidan miktarını da bünyesinde barındırır.

Avakado Yağı Nasıl Elde Edilir?

Ülkemizde pek çok alanda kullanılan Avakado yağının nasıl elde edildiğini biliyor muydunuz? Soğuk pres yöntemi ile elde edilen Avakado yağı, bir diğer yöntem ile de rafine edilerek üretildiği bilinmekte. İkinci yöntem olan rafine seçeneği maalesef Avakado yağının vitamin değerini belli bir oranda yok eder. Tıp alanında daha çok birinci yöntem olan soğuk pres yöntemi tercih edilir, bunun sebebi ise Avakado yağı bünyesinde barındırdığı maddeleri kaybetmeden ve vitaminlerini kaybetmeden elde edilir. Avakado yağı mutfaktan, kozmetik ürünlerine kadar pek çok alanda kullanım gösterir. Avakado yağını evinizde de elde edebilmeniz son derece basit, bu yöntem genellikle zeytinyağı ile karıştırılarak ve bir süre bekletilerek elde edilmekte.

Avakado Yağı Ne İşe Yarar?

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere, Avakado yağı aklımıza gelebilecek pek çok alanda kullanılmakta. Çeşitli yöntemler ile elde edilmiş olan Avakado yağı, en çok gıda alanında kullanılır. Avakado yağı pek çok sebze yemeğine, mükemmel aroması ile fevkalade tat vermektedir. Besinlerin emilim oranını artırdığı ile bilinen Avakado yağı, sıvıyağ niteliğinde de kullanılabilir. Mükemmel kokusu ile çorbalara da hem güzel bir tat hem de güzel bir koku sağlar ve bununla beraber çeşitli hamur işlerinde de kullanılabilir. Avakado yağı normal bir biçimde de tüketilir, hiçbir sakıncası bulunmaz. Saç, cilt ve çeşitli sağlık problemleri içinde kullanılan Avakado yağı saymakla bitmez faydalara sahiptir.

Avakado Yağı Nereden Bulunabilir?

Bütün bitkisel yağların evi olan aktarlarda Avakado yağını temin edebilmeniz son derece kolay olacaktır. Bunun dışında bazı doğal gıda satışı yapan marketlerde de Avakado yağı bulabilmeniz söz konusudur.

Avakado Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

Birazdan daha detaylı bir biçimde saç maskesinin nasıl kullanıldığını anlatacak olduğumuz Avakado yağının saça da saymakla bitmez faydaları vardır ve genelde saça parmak uçları ile yumuşak bir biçimde masaj yöntemi ile uygulanır.  Doğrudan saça uygulayabileceğimiz Avakado yağının, saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırdığı da uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.

Duştan çıktıktan sonra az bir miktarda saçlarımıza uygulayacağımız Avakado yağı saçımızı son derece yumuşatmaya ve inanılmaz bir oranda nem kazanmasını sağlayacak. Avakado yağının saç bakımında düzenli olarak kullanılması, pek çok saç problemini ortadan kaldıracağı gibi saçların sağlıklı bir biçimde uzamasını da olanak sağlayacak. Bazı faydalı yağlar ile karıştırılarak kullanılması da kepek probleminin önüne geçecek. Saçınızda 10 ile 15 dakika aralığında bekleteceğiniz Avakado yağının kısa bir zaman sonra etkilerini sizler de fark edeceksiniz.

Avakado Yağı İle Saç Maskesi Yapımı Nasıldır?

Saçlarının kuruluğundan şikâyetçi olan bireylerin, saçlarının nem kazanarak canlanmasını istemeleri üzerine, duş sonrası bir miktar Avakado yağını avuç içlerine alarak nemli saç uçlarına yavaşça uygulanabilir. Bunun dışında saçlarında kepek bulunan bireyler de yine Avakado yağının faydalarından yararlanarak bu kepekleri kafa derilerinden atabilirler. Bu yöntem için de Avakado yağını badem, çay ağacı yağı ve limon yağı ile karıştırarak duş öncesinde saç diplerine uygulayarak 10 dakika kadar bekleyebilirler. Zamanla saçlarınızdaki değişimi fark edeceksiniz!

Avakado Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

Avakado yağı yalnız bir biçimde uygulanabileceği gibi, daha fazla etki sağlayabilmek için su ya da başka şifalı yağlar ile de karıştırılarak kullanılabilir. Eşit bir miktarda diğer faydalı yağlar ile de karıştırarak Avakado yağının faydalarından yararlanabilmeniz söz konusu.

Uygulanacağı bölgeye göre farklı biçimler ile uygulanabilecek olan Avakado yağı, göz çevresine morluk ya da kırışıklıkların giderilmesi için masaj yöntemi ile uygulanmalı. Yüzün geneline sürülecek ise eğer, adeta maske yapıyormuşçasına sürmeniz gerekir. Cildinizde oluşmuş olan lekeleri önlemek için, Avakado yağını cildinize direkt sürebilir ve daha verimli bir sonuç almak istiyorsanız da, geceden sürüp sabah kalkıp yıkamanızı tavsiye ederiz!

Kas gevşetici etkisi bulunan Avakado yağınız masaj yağı olarak da kullanabileceğinizi önceden söylemiştik. Selülitleri ile başı belada olan bireyler de, selülit olan bölgeye masaj yöntemi ile Avakado yağını sürdüğü taktirde kısa zamanda verimli sonuçlar elde edecektir. Avakado yağı pek çok insan tarafından bronzlaşmak için de kullanılmakta, evet doğru duydunuz Avakado’nun cilde böyle bir etkisi de bulunmakta.

Avakado Yağının Faydaları Nelerdir?

Şifalı bitkiler arasında en bilindik olanların başında gelen Avakado, dünyanın pek çok yerinde çeşitli alanlarda kullanılmakta. Pek çok sağlık probleminden, kozmetik ürünlerine kadar kullanılan Avakado yağının faydaları işte şu şekildedir:

  • Avakado yağının diş eti hastalıklarına son derece iyi geldiğini biliniyor. Diş etlerinde meydana gelen rahatsızlıklara örnek verecek olursak, diş etlerinde kanama, kızarma, diş etinin parçalanması ya da ağızda meydana gelen kötü kokuların önlenmesini sağlar.
  • Kemik ağrılarına iyi gelen Avakado yağı, eklem ağıları ve iltihaplı yerlerin iyileşmesine de son derece iyi gelmekte.
  • Avakado yağı antioksidan emilimini de artırır ve bununla beraber tüketmiş olduğumuz meyve ve sebzelerin sağladığı faydanın kat ve katını sağlar.
  • Sindirim sistemi problemlerini ortadan kaldıran Avakado yağı, bağırsak gazlarının oluşumunu da engeller. Avakado yağının hazımsızlığa da iyi geldiği bilinmekte.
  • Avakado yağının gözlere de son derece iyi geldiği bilinmekte. Bünyesinde bulundurduğu lutein karotenoid sayesinde göz rahatsızlıklarına iyi gelir ve bununla beraber görme problemlerine karşı da son derece fayda sağlar.
  • Avakado yağı pek çok kanser türüne karşı savaş verir. Bünyesinde barındırdığı beta karoten ve alfa karoten sayesinde kanser hücrelerinin oluşumunu engeller. Avakado yağının en çok prostat kanserinin oluşumunu engellemeye ve prostat kanseri hücreleri ile büyük savaş verdiği bilinmekte.
  • Tansiyonu düşürmeye yarayan Avakado yağı, kan basıncını da düşürmeye yarar.
  • Avakado yağı kalp dostudur, bünyesinde barındırdığı tekli doymamış yağ asitleri ve omega yağ asitleri ile kalbe son derece iyi gelen Avakado yağı, kalp rahatsızlıklarını ortadan kaldırır.
  • Avakado yağı bünyesinde saymakla bitmez pek çok vitamin barındırır. Bu vitaminler sayesinde vücudun tüm vitamin dengesi sağlanır. Yine bu vitaminler bağışıklık sistemini güçlendirerek bireyi hastalıklardan korur.
  • Avakado yağı hafızayı güçlendirmesiyle de bilinir.
  • Avakado yağı masaj esnasında da kullanılır ve vücudu rahatlattığı bilinmekte.
  • Detoks etkisi doğuran Avakado yağı, vücudumuzdan zararlı toksinleri de atabilmemize son derece yardımcı olur.
  • Migren ağrılarına ve depresyona da son derece iyi gelmesi ile bilinen Avakado yağı, bu gibi rahatsızlıkları kısa sürede ortadan kaldırmaya yarar.
  • Avakado yağı böbrek taşı düşürmeye yarar, yemeklere katılarak tüketilen Avakado yağı, böbrek hastalarının da tercihleri arasındadır.

Avakado Yağının Cilde Faydalar Nelerdir?

Pek çok faydası bulunan Avakado yağının tabi ki cilde de saymakla bitmez faydaları mevcut. Peki nedir bu faydalar gelin beraber inceleyelim.

  • Avakado yağının deride oluşan kaşıntılara son derece iyi geldiği bilinmekte.
  • Cilt üzerindeki ölü derileri atmaya yarayan Avakado yağı, cildin daha pürüzsüz görünmesini sağlar.
  • Avakado bünyesinde bol miktarda E vitamini bulundurur ve bununla beraber bünyesinde bol miktarda bulunan potasyumda hücrelerin beslenmesini sağlar. Böylelikle vücutta yeni hücre oluşumu gerçekleşir.
  • Kuru ciltleri nemlendirmeyi sağlayan Avakado yağı, yüze ferahlık katar ve cildin olduğundan daha parlak ve dinç görünmesini de sağlar.
  • Avakado yağı, ciltte meydana gelen yanık, çizik ve kesil izlerine son derece iyi gelmekte.
  • Avakado yağının yara ve yara izlerine de iyi geldiği biliniyor.
  • Bünyesinde bulundurduğu yağ asitleri ve B12 vitaminiyle Avakado yağı, sedef hastalığını iyileştirir.
  • Yaşlanmayı geciktirmeye yarayan Avakado yağı, vücutta oluşan kırışıklıklara da iyi gelir.
  • Güneşten gelen zararlı ışınlara karşı koruyucu etki sağlayan Avakado yağı, zararlı ışınlardan da koruyarak cildinizi güvence altına alır.
  • Cildi kötü etkilerden korumayı sağlayan Avakado yağı, sunmuş olduğu pek çok fayda ile de cildin güzelleşmesine olanak sağlar.
  • Avakado yağı cilt üzerinde oluşmuş ya da oluşacak olan iltihapları engellemeye yarar.
  • Sivilce oluşumunu engelleyen Avakado yağı, siyah nokta ve akne izlerine de son derece iyi gelir.
  • Avakado yağı ciltten ölü hücreleri atar, yeni hücrelerin oluşmasına olanak sağlar ve bu sayede de cildin esneklik kazanabilmesine son derece yardımcı olur.
  • Avakado yağı, çeşitli cilt hastalıklarının önüne geçerek, bu hastalıkların oluşumunu engeller.
  • Avakado yağı egzama ve sedef hastalıklarına karşı savaş verir ve bu rahatsızlıkları önler.

Avakado Yağının Saça Faydalar Nelerdir?

Bakımına ve dış görünüşüne son derece önem veren bireyler için saç görünümü de oldukça önem taşımakta. Günümüz dünyasında çeşitli ısıtıcılar, boyalar ve doğanın da maruz bıraktığı pek çok durumla beraber saçlarımız ne yazık ki çok kolay bir biçimde yıpranıyor. Üzülmeyin, şifalı bitkilerin sağladığı faydalar ile saçlarınız eski sağlığına kavuşabilir. Avakado yağının da saçlara saymakla bitmeyen pek çok faydalı yanı vardır ve pek çok saç bakım kremlerinde, şampuanlarında da kullanılmakta. Peki nedir bu Avakado yağının saça faydaları gelin beraber inceleyelim.

  • Avakado yağı, kurumuş cansız saçları neme kavuşturarak son derece canlı ve parlak görünmesini sağlar ve saçı nemlendirir.
  • Saçların daha sağlıklı uzamasını sağlayan Avakado yağı, saçların gürleşmesini de sağlar.
  • Avakado yağı saç derisinde oluşan kepeği engelleyerek, çeşitli saç problemlerini de ortadan kaldırır.
  • Saçın ipeksi yumuşaklığa erişmesini sağlayan Avakado yağı, kırık oluşumunu da engeller.
  • Avakado yağı saç derisinde lesitin maddesini üreterek, derinin ve saç köklerin korunmasına ve daha sağlıklı olmasını sağlar.
  • Avakado yağı, saçlara uygulanan ısı işlemlerine ve kimyasallara karşı da son derece etki sağlar.
  • Avakado yağı yıpranmış saçların, eski sağlığına kavuşmasını sağlar.
  • Saç dökülmelerini önleyen Avakado yağı, saç köklerini son derece kuvvetlendirir.

Avakado Yağının Zararları Nelerdir?

Kanıtlanan pek çok araştırma ile beraber bu şifalı Avakado yağının pek az zararı olduğu tespit edilmiş. Tabi her türlü olumsuz duruma karşı kullanmadan önce alerjik reaksiyon testler yaptırmanız sizin için daha sağlıklı olacak. Bu testi evinizde kendiniz de yapabilirsiniz, nasıl mı? İşte şu şekilde; kolunuzun iç kısmına sürmüş olduğunuz Avakado yağını bir gün bekletin ve cildinizin herhangi bir tahriş belirtisi vermediğini görürseniz bilin ki gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Herhangi bir sağlık probleminiz var ise, ya da hassas bir cilde sahipseniz Avakado yağını kullanmadan evvel uzman bir doktora danışmanızda büyük fayda var. Aksi durumlarda beklenmedik reaksiyonlar ile karşılaşabilirsiniz.

Yazmış olduğumuz bu yazımızda kullanımı son derece yaygın olan Avakado yağının niteliklerine detaylı bir biçimde değindik. Avakado yağı kullanmayı düşünen, fakat bu meyve ve yağı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünen bireylerim tam olarak doğru adreste olduklarını söylemek mümkün! Saymakla bitmeyen faydalarından yararlanmak için daha fazla geç kalmayın ve size en yakın olan aktara ulaşarak, Avakado yağını temin edin.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?