• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Menengiç Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir? 2022

Menengiç Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir? 2022

Halk arasında bir diğer ismi ile çitlembik olarak da bilinen, menengiç bitkisi sağladığı faydalar ile dünyanın pek çok yerinde büyük rağbet görmekte. Çeşitli rahatsızlıkları ortadan kaldırarak, cilt ve saç bakımına kadar pek çok olumlu etki sergileyen menengiç yağı nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, zararları nelerdir gelin daha yakından inceleyelim.

Menengiç Yağı Nedir?

Karaağaçgiller familyasına mensup olan menengiç, bir diğer ismi ile çitlembik meyvesinin faydaları pek çok derde şifa olmakta. Menengiç İran yöresine özgü bir bitki olmakla beraber genelde Yunanistan, Akdeniz, Fas gibi bölgelerde yetişmekte ve ülkemizde de Akdeniz, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde sık yetişebilen bir bitki türüdür.  Menengiç bitkisi susuzluğa dayanabilen bir bitkidir, menengiç bitkisinden elde edilen kahve de pek çok insan tarafından büyük ilgi ile tüketilir. 40 metreye kadar uzayabilen menengiç ağaçlarının meyveleri hafif tatlıdır ve bu ağacın bitkileri son derece şifalıdır.

Yara iyileştirme özelliği ile bilinen menengiç yağı, idrar söktürme konusunda da son derece önemli etkilere sahip bir şifa kaynağıdır. Bünyesinde bulundurduğu pek çok mineral, vitamin, potasyum, fosfor, çinko, sodyum ile beraber menengiç yağı her derde deva nitelik taşımaktadır. Öksürük sökücü, ülseri gidermesi ve böbrek taşı dökmesine kadar pek çok hastalığa şifa olduğu bilinen menengiç pek çok insan tarafından rağbet gören şifalı bir yağdır.

Menengiç Yağı Nasıl Kullanılır?

  • Ciltte meydana gelen sivilce ve sivilce izlerini yok etme etkisine sahip olan menengiç yağını cildinizi temizledikten sonra bu hasarlı bölgelere pamuk yardımı ile uygulayarak kısa sürede, büyük bir etki alabilirsiniz.
  • Ayaklarınıza ovalayarak sürdüğünüz menengiç yağının etkisini kısa bir süre sonra ayaklarınızdaki terleme ve kokunun yok olması ile fark edeceksiniz.
  • Öksürüğe son derece iyi gelen menengiç yağının bir bardak suya üç damla katar ilave edildikten sonra tüketilmesi, bir süre sonra öksürük probleminin ortadan kalkmasını sağlayacak.
  • Yine aynı şekilde kilo almak isteyen bireylerin iştahlarını açmaya yarayan menengiç yağı, su ile karıştırılarak (1 bardak su ve 2 ile 3 damla kadar menengiç yağı) tüketildiğinde, kısa bir süre sonra etkilerini gösterecek.
  • Karın ağrısı ve kasık sancıları problemlerine sebep veren idrar çıkaramama ve idrar yaparken yanma etkisini gidermek için menengiç yağı son derece etkilidir. Bu problemlerden kurtulmak için 1 bardak ılık suyun içine yaklaşık 1 çay kaşığı kadar menengiç yağı ilave edin ve bu yağı tüketin. Kısa bir zaman geçtikten sonra, menengiç yağının rahat bir şekilde idrar söktürücü etkilerini göreceksiniz.

Menengiç Yağı Ne İşe Yarar?

Menengiç tohumundan elde edilen bu şifalı yağ, antioksidan etkisi gösterdiği için bu etki ile bireylerde yaşlanmayı geciktirir, eski hücrelerin ciltten atılmasını sağlayan Menengiç yağı hücrelerin yenilenmesini de sağlar. Karın bölgesine parmak uçları ile yumuşak bir biçimde masaj yapılması, kadınlarda adet sancılarının sona ermesini sağlar. Kilo alma konusunda problem yaşayan bireyler su ile karıştırılmış olan Menengiçi tükettikleri vakit iştahınız açılır ve zamanla dilediğiniz kiloya erişebilirsiniz. Bünyesinde barındırdığı E ve B vitamini ile Menengiç yağı, vücudun gerekli vitamin dengelerini düzenler ve inanılmaz etki sağlar. Yaşadığını probleme göre kullanacağınız menengiç yağının faydalarını çok fazla zaman geçmeden göreceksiniz.

Menengiç Yağı Nasıl Elde Edilir?

Menengiç yağı, soğuk pres yöntemi ile yani soğuk sıkım yolu ile elde edilir. Menengiç diğer ismi ile çitlembik yağı elde edilirken, menengiç meyveleri mevsiminde toplanır. Toplanan bu meyveler pres makinelerinde sıkıştırılır. Sıkışan bu meyvelerden bin bir derde deva yağ elde edilir.

Menengiç Yağının Faydalar Nelerdir?

Anadolu bölgesinde çok uzun yıllardan beri kullanılan menengiç bitkisi ve yağı günümüzde hala büyük oranda kullanılmakta. Karın ağrısı gidermekten, yaşlanma karşıtı etkilere kadar pek çok fayda sağlayan menengiç yağının faydaları işte şu şekildedir:

  • Böbrek rahatsızlığı çeken bireyler için menengiç yağı son derece faydalı bir çözüm olacak. Menengiç yağının böbrek taşı düşürmeye yaradığı biliniyor, menengiç yağını su ile karıştırıp içmeniz kısa sürede etkili sonuçlara erişebilmenizi sağlayacak.
  • Menengiç yağının iştah açıcı etkileri bulunur, kilo almak isteyen bireyler menengiç yağını si ile karıştırarak gönül rahatlığı ile içebilir.
  • Adet sancısı ya da normal karın ağrısı çeken bireyler, menengiç yağını karın bölgesine masaj yaparak uygulayabilir, kısa sürede etkili sonuçlar elde edebileceğinizi göreceksiniz.
  • Menengiç yağı mide ve bağırsak problemlerini ortadan kaldırır, sindirim sistemini düzenleyerek son derece rahatlatır. Mide problemlerinden meydana gelen ishal, dizanteri, ülser gibi rahatsızlıkları da engellemeye yarayan menengiç yağı bağırsakta bulunan mukus tabakası için de son derece faydalı bir yağdır.
  • Ayak kokusunu önleyen menengiç yağı, gün içinde hayatın yoğunluğu ile beraber terleyen ayakların kokuya sebep olması yadsınamaz bir gerçek, işte tam da bu noktada menengiçin bu problemi ortadan kaldırdığı biliniyor. Menengiç yağının ayaklar için düzenli olarak kullanılması ayak terlemesi ve ayak kokması problemlerini yok ettiği biliniyor.
  • Göğüs kısmını yumuşatan menengiç yağı öksürük problemini ortadan kaldırmaya yarar. Soğuk kış aylarında özellikle meydana çıkan soğuk algınlıkları, nezle, grip gibi rahatsızlıkları yok eden menengiç yağı, bal ile karıştırılarak tüketilmesi pek çok fayda ve şifa doğurur.
  • İyi bir antioksidan kaynağı olan menengiç yağı, yaşlanma oranını yavaşlatarak cildin daha geç ve dinç olmasını sağlar.
  • Kanser hastalığı ile savaşan menengiç yağı, oluşabilecek kötü kanser hücrelerini ortadan kaldırır.
  • Menengiç yağının kadınlar için çok önemli faydaları bulunur onlardan birisi ise adet kanamasını düzenlemesidir. Kadınlarda meydana gelen yoğun adet kanamasını azaltır ve adet döneminin düzenli bir biçimde gerçekleşmesini sağlar.
  • Çocuklarda meydana gelen iştahsızlığı ortadan kaldırır.
  • Menengiç yağı boğazda meydana gelen virüsleri yok ederek, hastalıkların oluşumunu engeller.
  • Yağlı ciltlerde meydana gelen sivilce ve akne izlerini yok etmeye yarayan menengiç yağı, cildin sağlıklı görünmesini sağlar.
  • Mide rahatsızlıklarını yok eden menengiç yağı, dalağın işlevini de artırmaya çalışır.
  • Yaraların iyileşmesinde büyük rol oynayan menengiç yağı, çeşitli cilt hasarlarını da ortadan kaldırır.

Menengiç Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Cilde direk uygulayabileceğiniz yağlardan biri olan menengiç yağı cilt lekeleri, sivilce ve sivilce lekelerini yok eden etkiye sahiptir. Özellikle sivilceleri yok etmek için kullanabileceğiniz bu yağı temiz cilde direk sürebilirsiniz.

Menengiç Yağının Saça Faydalar Nelerdir?

Pek çok alanda fayda sağlayan menengiç yağının saçlara da saymakla bitmez nitelikte faydaları görünmekte, onlar:

  • Saç diplerinde meydana gelen yaraları yok ederek, yeni yara oluşumlarının da önüne geçer.
  • Yaşlanma ile beraber meydana çıkan beyaz saçların oluşumunu engelleyerek, saçların rengini korumayı sağlar.
  • Saçları besleyen menengiç yağı, sağlıklı bir biçimde uzamasını da sağlar.
  • Saç derisindeki ölü hücreleri atarak, saç derisinin yenilenmesini sağlayan menengiç yağı yeni çıkan saçlarında sağlıklı bir biçimde uzamasını sağlar.

Menengiç Yağının Zararları Var Mıdır?

Herhangi bir kimyasal madde içermeyen menengiç yağının hiçbir yan etkisi bulunmamakta. Gebe ve emziren annelerin, menengiç yağını tüketmesi tavsiye edilmez. Yine aynı şekilde herhangi bir kronik hastalığı olan ve ilaç kullanan bireylerinde menengiç yağını kullanmaları tavsiye edilmez. Her türlü alerjik reaksiyona karşın uzman bir doktora danışarak bu şifalı yağı kullanmanız tavsiye edilir.

Yazmış olduğumuz bu yazımızda halk arasında çitlembik olarak da bilinen menengiç yağı hakkında detaylı bilgilere yer verdir. Sizde bu şifalı bitkinin faydalarından yararlanmak ama bu bitki hakkında yeterli bir bilgiye sahip değilseniz eğer, doğru adrestesiniz demek!

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?